Locatie: Groep 6 - Groepen

Groep 6

Welkom in groep 6!

img_4857.jpg

Wat doen we in groep 6?
In groep 6 doen we rekenen, taal, spelling, lezen, topografie, verkeer, Engels en natuurlijk IPC. Dit jaar hebben we iets nieuws, wij zijn dit schooljaar gestart met Snappet. Dit betekent dat wij onze lessen niet in een schrift maken maar op een tablet. De lessen die wij doen zijn gewoon hetzelfde als uit het lesboek, maar het is heel fijn dat het gelijk wordt nagekeken. Zo weten we gelijk of we de opgaven goed hebben gemaakt of niet. Als we het niet goed hebben verbeteren we het gelijk en daarmee begrijpen wij goed hoe iets moet. Wat ook fijn is aan Snappet is dat we kunnen werken op ons eigen niveau. Als we klaar zijn met de les kunnen we op 'het plusje' tikken waarbij we opgaven maken op ons eigen niveau. We doen nu rekenen, automatiseren en technisch lezen met Snappet. Later dit schooljaar zullen we ook spelling en taal met Snappet gaan doen. Begrijpend lezen blijven we gewoon op papier doen. We blijven ook leren schrijven doordat we schrijfles krijgen en de schrijfverhalen van taal op papier schrijven.

De IPC-thema's van dit schooljaar zijn:
- Red de wereld!
- Sinterklaas
- Kerst
- Luchthavens
- Jong en oud
- Dinosaurussen
_______________________________________________________________________________________________________________________________

Huiswerk

Hier plaatsen de meester en de juf het huiswerk van de komende periode. Ook staat erbij wanneer de toetsen worden afgenomen.

Spelling
thema_8_week_1.docx  (oefendictee op donderdag 7 juni)
thema_8_week_2.docx  (oefendictee op donderdag 14 juni)
thema_8_week_3.docx  (oefendictee op donderdag 28 juni )

Topografie

9_gelderland.pdf (toets op donderdag 14 juni)

Engels
huiswerk_unit_6.pdf  (toets op donderdag 28 juni)

____________________________________________________________________________________________________________________________

IPC-thema: jong en oud
Bij het startpunt van dit thema hadden we allemaal een babyfoto van onszelf meegenomen. Deze foto's hingen in het lokaal en in de gang. We gingen raden wie welke baby was. Dat was heel leuk en grappig, maar ook wel lastig. Bij Geschiedenis hebben we geleerd over de school van vroeger en hebben we hier een toneelstukje over gemaakt, bij kunstzinnige vorming hebben we gekeken naar schilderijen waarop kinderen afgebeeld staan. Wij hebben hier onze mening over gegeven en we hebben zelf een schilderij gemaakt in een bepaalde stijl. Bij natuuronderwijs hebben we zelf een gezelschapsspel gemaakt waarbij je leert over de baby's en peuters, maar ook hebben we een cover voor een nieuwe tijdschrift gemaakt waarbij oudere mensen de doelgroep zijn. Bij Internationaal hebben we gekeken welke bijzondere feesten er in andere landen worden gevierd en op welke manier. Als afsluiting mochten onze opa's en oma's naar school komen. Dat was heel leuk en gezellig! We hebben in de klas een high tea gedaan en daarna hebben we in de gymzaal oud Hollandse spelletjes gedaan. Deze afsluiting hebben wij helemaal zelf georganiseerd. Het was heel leuk dat opa en oma een keer op school mochten komen!
De juf heeft een fotoboek over dit thema op de website gezet op de pagina 'fotoalbums'.

img_1882.jpg

Grote sportdag
Dit jaar hebben wij voor het eerst meegedaan aan de grote sportdag. We hadden van te voren hard geoefend en op de dag zelf was het heel leuk en gezellig! We hebben geleerd dat we fanatiek mogen zijn maar ook sportief. We hebben de spellen eindvakbal, slagbal en mandbal gedaan. Of we een prijs hebben gewonnen horen we later nog, maar de juf is erg trots op de sportiviteit die wij deze dag hebben laten zien.

image1.jpgimage5.jpg

Paasontbijt
Geschreven door Yanu

wat hebben we gedaan.
we hebben lootjes getrokken. daarop staat wat je lekker vind om te eten. en  dan moest je een mooie doos maken.
voor wie je had daarvoor moet je een ontbijtje maken en in de doos doen. en we hebben heel veel mooie doosje gemaakt.
Het was erg gezellig om met elkaar te ontbijten!

img_1630.jpg

 

De grote rekendag
Geschreven door Nishaira

de opening

in de weken voor de grote rekendag hadden we  allemaal dozen geverfd.
elke groep had een doos geverfd van gr.1 tot en met 8.
en elke groep schreef er ook letters in.
in de opening  moest elke groep naar buiten voor de opening.
elke groep nam hun doos mee en gingen op het muurtje staan .
ze moesten in de goede volgorde gezet worden door de juffen die allemaal buiten stonden.
en uiteindelijk stond er: op  de nicolaas beets kan je reken.

in de klas
na de opening gingen alle groepen naar binnen.
in iedere klas kregen ze allemaal leuke soort sommen zoals groep 6 kreeg elk groepje van 4 een rekensom dat eigenlijk een soort van leuk rekenen is.
groep 6 had een juf die geholpen moest worden met het verhuizen. alleen ze had wel een paar tips nodig voordat ze aan de slag gaat. ze bijvoorbeeld tips nodig voor de vraag: Wat past er in een boedelbak?

tot slot
we gingen tot slot aan het einde praten over hoe de rekendag ging.
Op de website staan bij de fotoboeken foto's van alle groepen van deze dag.

img 1605

 

IPC-thema: Luchthavens

IPC-thema: luchthavens groep 6
Geschreven door Joep en Yanu uit groep 6.

Wat hebben we allemaal gedaan tijdens het thema?
1 kijkdozen: startpunt
2 reiskaarten: aardrijkskunde
3 klei beelden: kunst
4 paspoorten: internationaal
5 vacatures: mens en samenleving
6 boarding pass: ICT
7 Quiz: afsluiting

kijkdozen
we hebben kijkdozen gemaakt over een luchthavens. daar staan allemaal dingen in van een luchthaven. bijvoorbeeld winkels en uitkijktoren.

reiskaarten
we hebben een reiskaart gemaakt over land waar je heen kan gaan en daar hebben we informatie over gezocht.bijvoorbeeld over het klimaat en hoeveel mensen er in een land wonen ook de reisafstand en wat ze eten.

klei beelden
we hebben kleibeelden gemaakt van een luchthaven daar hadden we bijvoorbeeld een vliegtuig gemaakt en een vlag van een luchthaven en nog veel meer leuke dingen.

paspoorten
we hebben paspoorten gemaakt. voor landen waar je overheen vliegt. en we hebben een logo gemaakt van het land, en stempels voor op de paspoorten. we moesten ook wat in de stempel zetten. dus bijzondere dingen in landen bijvoorbeeld een vrijheidsbeeld of andere dingen.

vacatures
je moest een baan zoeken  van een luchthaven en daarover moest je een  vacature maken.

afsluiting
we gingen een quiz maken voor groep 5 over het thema luchthaven.

img 0772


Kerst

Na Sinterklaas kwam natuurlijk ook de gezellige tijd van kerst! We hebben met elkaar het lokaal versierd tot een gezellige kerstsfeer met veel lampjes, een mooi versierde kerstboom en natuurlijk onze mooie kerst knutsels.
Op dinsdagmiddag hebben we met de hele school kerstknutselen gedaan. Wij waren samen met groep 7 en 8. We hebben deze middag een kerststukje gemaakt, een rendier en een kerstster. Het was erg gezellig om dit samen te doen. Ook hebben we nog kerstkaarten gemaakt. Wij mochten dit samen met een kindje uit groep 1/2 a doen. Dit vonden wij erg leuk omdat wij deze jonge kinderen goed kunnen helpen en ze ook wat kunnen leren. Op vrijdag voor de vakantie hebben we samen met groep 1/2 a de kerstkaarten rondgebracht in de buurt. Het was heel gezellig en de juf vindt dat wij heel lief en serieus met deze jonge kinderen om zijn gegaan. Op donderdagavond was het kerstdiner. Iedereen had iets gemaakt of gekocht en meegenomen naar school. Met z'n allen hebben we hier heerlijk van gegeten. Het was heel gezellig en tussendoor mochten we ook nog lekker dansen op onze stoel op gezellige kerstmuziek. De juf heeft een fotoboek van alle kerstactiviteiten op de website gezet.
img 0654img 0540

 

Sinterklaas
Ook dit jaar hebben we natuurlijk weer Sinterklaas gevierd. We hebben iets leuks in onze schoen gekregen en natuurlijk was rommelpiet ook weer langs geweest. Bij de pietengym hebben we goed ons best gedaan om alle pakjes via het moeilijke klim- en klauterparcour in de verschillende schoorstenen te bezorgen. Op 5 december hebben we gezellig met elkaar Sinterklaas gevierd. We hadden allemaal hele mooie surprises voor elkaar gemaakt. Iedereen had zijn best gedaan en dat was goed te zien. Ook is Sinterklaas nog even in de klas geweest met zijn pieten. We hebben het spel 30 seconds junior gekregen. 

De juf heeft de foto's van Sinterklaas in een fotoalbum op de website gezet.

img_0487.jpgimg_0499.jpg

 

IPC-thema: Tropisch regenwoud
Het eerste IPC-thema in groep 5&6 was 'Red de wereld; tropisch regenwoud'. Wij hebben 9 weken aan dit thema gewerkt en weer veel gedaan en geleerd! Bij Aardrijkskunde hebben we geleerd waar in de wereld tropisch regenwouden zijn en welke producten er uit het tropisch regenwoud komen. Bij Kunstzinnige vorming hebben we geleerd welke vormen, welke natuur, en welke emoties er in het tropisch regenwoud zijn. Wij hebben eerst van deze 3 onderdelen een tekening gemaakt. Als laatste hebben wij van deze 3 onderdelen 1 geheel gemaakt door een kunstwerk te maken op een canvasdoek. Bij natuuronderwijs hebben we geleerd wat camouflage is en hoe dieren dit gebruiken, hoe je een stroomdiagram maakt en hebben we geleerd informatie te zoeken over een onbekend dier. Bij muziek hebben we in groepjes een muziekstuk gemaakt wat past bij het thema. We hebben hier zelf muzieknotatie bij gemaakt. Als uitje zijn we naar het Omniversum geweest. Hier hebben we de film 'Born to be wild' gekeken. Als afsluiting hebben we het thema gepresenteerd aan de ouders. Ieder groepje heeft een vak gepresenteerd en daarbij een passend muziekstuk laten horen. Alle ouders hebben een donatie gegeven en kregen hiervoor een tropisch fruitdrankje en het canvasdoek. Samen met groep 5 hebben we wel €60 opgehaald. Dit geldt doneren we aan het WNF. Het was een leuk en leerzaam thema! De juf heeft foto's van dit thema in een fotoboek op de website geplaatst. 

img 0089img 0251

 

Voorleeswedstrijd
Ook dit jaar heeft de school weer mee gedaan aan de voorleeswedstrijd. In groep 6, 7 en 8 worden eerst een klassenronde gehouden. In groep 6 mogen we kiezen: meedoen aan de voorleeswedstrijd of een gedichtenbeurt. Als je mee wilt doen aan de voorleeswedstrijd lees je een stukje uit een boek voor aan de klas. De klas heeft een juryformulier en geeft punten voor je voorleesbeurt. Als iedereen geweest is worden er 2 winnaars gekozen en die mogen dan meedoen aan de schoolronde. Hier lees je dan nog een keer voor aan alle kinderen van groep 6, 7 en 8. Dat is natuurlijk wel heel spannend voor zo'n groot publiek! In groep 6 waren de klassenwinnaars Danique en Sam!

img 0399img 0395

Informatieavond

Via onderstaande link komt u bij de powerpoint zoals deze is gepresenteerd tijdens de informatieavond in september 2017

presentatie_infoavond_groep_6_17_18.ppt